eieren, tips an tricks

Eieren bereiden, heel eenvoudig?

Toch maken veel mensen fouten met de bereiding

Koken 31 maart 2021 0

Het is bijna Pasen en nog meer dan anders gaan we dan met z'n allen massaal aan de eieren. Zo'n eitje koken of bakken, dat kan (bijna) iedereen. Maar steeds vaker willen mensen iets bijzonders doen met dat traditionele paaseitje. Maar daar worden nog weleens fouten mee gemaakt. Wij geven tips!

Een perfect gekookt eitje
Een gekookt eitje, wie is er niet dol op? Bij het ontbijt, op een cracker en in de salade. Ook op een feestje ontbreekt het eitje meestal niet. We doen ze hardgekookt opgerold in rookvlees of vullen ze met een mengsel van eigeel en andere ingrediënten als mayonaise en mosterd.

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke voorkeur. De één wil zijn eitje harder dan hardgekookt en de ander smult van eigeel wat lauwwarm uit het ei loopt als hij doormidden breekt.
Hoe kook jij hét perfecte eitje?

De kooktijd van een middelgroot (M) ei, direct in kokend water is:

  • Zachtgekookt ei: 3 à 4 minuten
  • Half zachtgekookt ei: 4 à 5 minuten
  • Hardgekookt ei: 7 à 8 minuten

Als je de eieren in koud water doet en dan gaat koken, tel dan één minuut minder vanaf het moment dat het water kookt. Deze manier is wel minder nauwkeurig, maar voorkomt dat de eieren barsten op het moment dat je ze in kokend water legt.

En ga je met Pasen voor minstens 3 of 4 eieren per persoon? Pak dan wel een hele ruime pan, want eieren hebben de ruimte nodig om gelijkmatig gaar te worden van binnen.

TIP: Pas de kooktijd aan bij een andere maat ei, een klein eitje (S) is immers sneller gekookt dan een groot ei (L).
TIP: Laat de eieren na het koken even afschrikken onder de koude kraan. Dat stopt de garing en maakt het pellen wat makkelijker.

Scrambled eggs
Overgewaaid uit Amerika kennen we ze hier gewoon als roereieren. Perfecte roereieren maak je door ze voordat ze de pan in gaan even te klutsen in een kom. Eventueel kun je er dan gelijk wat van je favoriete kruiden aan toevoegen. Maak ze het liefst in een koekepan met anti-aanbaklaag.

Verwarm je pan alvast goed voor op een middelhoog vuur en bereid de roereieren vervolgens op een laag vuur. Zo kan het rustig garen en voorkom je dat je je aangebrande roerei uit de pan moet schrapen.
Tijdens het garen natuurlijk niet vergeten te roeren met een houten of siliconen spatel. En als ze klaar zijn, gelijk serveren en opeten. Dan zijn ze het lekkerst.

TIP: Was je koekepan zo min mogelijk af. Schoonvegen met keukenrol of afspoelen onder heet water is vaak voldoende. Schoonmaken met afwasmiddel of nóg erger, in de vaatwasser maakt dat je anti-aanbaklaag in rap tempo verslechterd waardoor alles wat je bakt sneller aanbrandt.

Gepocheerde eieren
Dat is nog best een klusje, omdat het snel mislukt. Ga je de uidaging aan? Gebruik voor gepocheerde eieren sowieso altijd kakelverse eieren. Als het even kan, haal dan dagverse eieren in plaats van een doosje uit de supermarkt.
Pocheer je eieren in water zonder zout! Want door het zout kan je ei breken en je wil natuurlijk juist dat het eiwit bij elkaar blijft.
Ben je niet zo handig met gepocheerde eieren? Breek de eieren dan alvast eerst in een kommetje. Dat vergroot de kans op succes aanzienlijk, omdat je het eitje dan in één keer zachtjes het water in kunt laten glijden.
Het kookwater moet precies goed zijn. Met te harde bubbels heb je zo een pan vol met witte slierten. Maar kookt het water amper en zie je alleen kleine belletjes, dan valt je ei waarschijnlijk direct roemloos uit elkaar.
Dus, doe je ei in zacht kokend water (met bellen vlak onder het oppervlak).

Zeker weten dat je ei vers is?
De versheid van je ei kun je eenvoudig testen door het ei in een bak water te leggen. Als het ei vers is, blijft hij plat op de bodem liggen. Als hij rechtop staat met de punt naar beneden dan is het ei al wat ouder maar in de meeste gevallen nog wel bruikbaar. En gaat je ei drijven? Gooi hem dan snel weg, want dat ei is bedorven.

Met deze tips met het lukken om het perfecte ei te serveren. Wij wensen je alvast een VROLIJK PASEN!

Plaats een reactie

0 Reacties