Wintergroentes
Winterprei, spruitkool en boerenkool
Tuin & Erf 10 november 2020 0Kijk in de moestuin. Er staan nog maar een paar wintergroentes in te pronken: winterprei, spruitkool en boerenkool. Als het echt hard gaat vriezen, moet ook de spruitkool eraan geloven en blijven alleen prei en boerenkool over. De laatste is een echte Nederlandse groente. In het buitenland staat ze maar zelden op het menu.
Voor boerenkool geldt dat ‘de vorst erover moet’. Afgelopen week heeft het gevroren, de boerenkool kan eraf. De vrieskou zet zetmeel om in suikers. Dat is na te bootsen door koolbladeren een dagje in de diepvrieskist of -kast te stoppen. Let er bij boerenkool buiten wel op dat het een winterras is, dat tegen echte vrieskou kan. Dat is niet het geval met een herfstras dat echt vóór 1 januari van het land moet. Tenzij het warm blijft voor de tijd van het jaar. De kool die tussen mei en juli is gezaaid niet in één keer oogsten, maar blad voor blad. Te beginnen bij de onderste bladeren en zo geleidelijk de winter door naar boven. Aan het eind gaat de top eruit, maar dan is het inmiddels februari. Behalve extreme kou (strenger dan – 15 graden) zijn duiven de belangrijkste bedreigers van de boerenkool. Ze doen zich maar al te graag te goed aan het blad. Laten we eerlijk zijn: geef ze eens ongelijk.
Behalve de huis-tuin-en-keuken-boerenkool zijn er aparte rassen, waaronder een ras dat geen donkergroene, maar paarse boerenkool geeft. En rassen die meer dan één meter hoog worden.
Prei valt eveneens de hele winter door te oogsten. Er zit echter wel een addertje onder het gras: vorst in de grond. Als dat het geval is, is de prei bijna niet uit de aarde te krijgen. Regeren is hier vooruitzien. Oogst alvast een partijtje prei en zet de stangen buiten in een bak met zand. Zijn ze straks gemakkelijk te pakken.
0 Reacties