Beter voor de bodem, en voor de kievit
0Melkveehouders Wendy Evers en Koen van Schriek in het Gelderse Zeddam bemesten dit jaar voor het eerst bovengronds. Zij hebben hiervoor ontheffing aangevraagd bij het Rijk. De teller van het aantal boeren in Nederland met ontheffing staat dit jaar op 424. Op woensdagavond 19 februari organiseerde de maatschap een avond voor belangstellenden; zij gaven burgers en collega’s de gelegenheid om vragen te stellen en informatie uit te wisselen. ‘Waarom injecteren jullie niet meer?’
Bijna twintig mensen namen de uitnodiging aan en kwamen in het Dorpshuis van Zeddam luisteren naar de beweegredenen van de biologische melkveehouders. Een vraag uit de zaal over eventuele geur van het bemesten kwam pas in de rondvraag. De gezondheid van de bodem en het positieve effect op de flora en de fauna werd door de zaal het meest aangehaald. Net zoveel belangstelling was er voor het biologisch boeren ten opzichte van gangbaar, al was dat zeker niet de insteek van de avond. Drie jonge boeren, enkele iets oudere boeren, een hobbyboer, een dierenarts, buurtbewoners en een handvol burgers luisterden aandachtig naar de melkveehouders.
Wat zou er gebeuren met de stikstofcijfers als álle boeren bovengronds zouden bemesten in plaats van injecteren?
Iemand vroeg wat er zou gebeuren met de stikstofcijfers als álle boeren bovengronds zouden bemesten in plaats van injecteren. Een antwoord hierop konden Van Schriek en Evers niet geven, maar het zal ook niet gebeuren volgens hen, alleen al omdat de waslijst aan regels waaraan je moet voldoen om bovengronds te mógen bemesten, niet voor iedereen is weggelegd. Ook legden zij uit dat biologisch boeren en bovengronds bemesten niet automatisch samengaan, het één kan namelijk zonder het ander. Een jonge collegaboer stelde aan de kaak dat ‘die grote tonnen van de loonwerker de bodem kapot maken’, door deze verdichting niet toe te staan, maak je al winst volgens hem. Deze gangbare veehouder vindt ‘een luchtige bodem’ belangrijk. Hij noemde ook de winst die optreedt door niet de brandstof en de CO2-uitstoot van de zware driewielers te hebben. Een oud-loonwerker in de zaal zei zeker te weten dat de kieviten meer kans hebben op leven als er geen injecteur meer aan te pas komt. Hij vulde aan dat een verwacht voordeel van niet-injecteren, zal zijn dat ongewenste planten de kop niet opsteken. Omdat de biologische boer geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, is het namelijk des te meer een uitdaging het ‘onkruid’ te beheersen.
Lees hier verder: https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/237728-beter-voor-de-bodem-en-voor-de-kievit/
0 Reacties