Dodenherdenking 2020
0Dodenherdenking 2020 wordt anders dan alle voorgaande jaren maar daarom niet minder gedenkwaardig.
Geen drukbezochte ceremonies bij monumenten in het hele land. En ook geen volle Dam, Grebbeberg of Waalsdorpervlakte. Maar virtueel bloemen leggen en thuis naar de trompet luisteren, om vervolgens twee minuten stil te zijn.
De Dam in Amsterdam
De Dam is vanavond zo goed als leeg. Op het Amsterdamse plein dat op 4 mei normaal afgeladen vol staat, leggen alleen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, in aanwezigheid van premier Rutte, burgemeester Halsema en Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet, een bloemenkrans.
Ook staat er een klein ensemble met trompettist Jeroen Schippers die het Taptoe signaal zal spelen. Het Comité 4 en 5 mei roept mensen die een blaasinstrument spelen, op om de taptoe mee te spelen en vraagt iedereen het Wilhelmus mee te zingen. Het meeblazen is een initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en begint om 19:58 uur en 30 seconden.
De Waaldorpervlakte
Dodenherdenking 2020, de klok luidt, maar zonder publiek
Voor het eerst zal er op 4 mei geen Dodenherdenking plaatsvinden op de Waalsdorpervlakte. De klok, die kilometers ver te horen is, zal dit jaar wel luiden. Het monument is niet toegankelijk voor bezoekers. Via televisie (RTL 4) is het monument wel te zien.
De Grebbeberg
Aangezien alle vergunningplichtige evenementen geen doorgang vinden tot 1 juni vanwege de strijd tegen het Corona-virus, wordt de Nationale Militaire Dodenherdenking op het Militair Ereveld de Grebbeberg op 4 mei 2020 live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht. Wij willen hiermee de herdenking van de gevallenen eer aandoen. Onder deze omstandigheden kan iedereen er toch bij aanwezig zijn vanuit de veilige thuisomgeving.
Het Comité 4 en 5 mei roept verder iedereen op om vanuit huis te herdenken en geen monumenten te bezoeken. Vlaggen kunnen vandaag de hele dag halfstok hangen, in plaats van vanaf 18:00 uur.
___________________________________________
Nationale Herdenking 2020
19.00 uur: Aanvang uitzending NOS
± 19.14: Aanvang herdenkingsbijeenkomst De Nieuwe Kerk
Ik ben je stem – korte getuigenissen op muziek Nieuwe Held – Ali B, ensemble van het Metropole Orkest.
Conterenezzd – R. van Otterloo, arr: Miho Hazama – ensemble van het Metropole Orkest
Nee - 4 mei-voordracht door Arnon Grunberg
Pap, kun je me horen? – M. Legrand, arr: Bob Zimmerman – Simone Kleinsma en het ensemble van het Metropole Orkest
Jizkor - hoofdkrijgsmachtrabbijn D.M. Sebbag
Indische Onze Vader – Wishful Singing
Lees meer over de muziekLees meer over de 4 mei-voordracht
Lees meer over het Jizkor
±19.46 u: Einde herdenkingsbijeenkomst De Nieuwe Kerk
±19.50u: Aanvang herdenkingsceremonie Dam
Kranslegging Z.M. de Koning en H.M. de Koningin
Taptoe
Twee minuten stilte
1e couplet Wilhelmus
Gedicht Eva Pronk, winnaar Dichter bij 4 mei 2020
Kransleggingen namens de 1e generatie oorlogsgetroffenen
Toespraak Z.M. de Koning
Kransleggingen namens de autoriteiten
Defilé
Lees meer over de kranslegging
Lees meer over de 2 minuten stilte
Lees meer over de Taptoe
Lees meer over de muziek
Lees meer over het gedicht
Lees meer over de toespraak
±20.20u: Einde herdenkingsceremonie Dam
Theater na de Dam
Al jaren organiseert Theater Na de Dam na de Nationale Dodenherdenking door het hele land optredens en voorstellingen waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Zangers, acteurs, cabaretiers en andere artiesten houden zo de betekenis van herdenken en vrijheid levend. Dit jaar niet in de theaters door het land, maar wel op de tv.
De uitzending komt vanuit een lege Amsterdamse Stadsschouwburg. Winfried Baijens presenteert hier een programma met dichters, acteurs en zangers, die met muziek en verhalen duidelijk maken waarom we herdenken. Vanwege de corona-maatregelen doen sommigen dat vanuit hun eigen huiskamer. Aan dit programma werken onder anderen mee: Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende, Typhoon, Nasrdin Dchar, Guus Meeuwis en acteurs van het ITA-ensemble: onder anderen Hans Kesting, Marieke Heebink, Halina Reijn, Achraf Koutet, Gijs Scholten van Aschat en Joy Delima.
21.00-22.10 uur, NPO 1 en alle online kanalen van de NOS.
De oorlog in 100 foto's
Deze uitzending is gewijd aan de bekendmaking van de honderd meest tot de verbeelding sprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog. De bekendmaking krijgt een extra dimensie doordat ook de verhalen achter de foto's worden verteld. Dat gebeurt met video's en via gesprekken van Herman van der Zandt met historici Erik Somers en Laurien Vastenhout van het NIOD.
20.35-21.25 uur, NPO 2: Vrijheidsvuur
Een live-verslag van het ontsteken van het Bevrijdingsvuur vanaf het 5 Mei Plein voor hotel De Wereld in Wageningen. De ceremonie staat symbool voor de overgang van het herdenken van oorlogsslachtoffers naar het vieren van de vrijheid.
23.50-24.05 uur, NPO 1 en een livestream in de NOS app en op NOS.nl.
0 Reacties