Strijd tegen eikenprocessierups

actie Kruidenhof en Estinea

0

De Kruidenhof in Eibergen heeft in de afgelopen dagen een flink aantal nestkastjes opgehangen, om de eikenprocessierups op een natuurlijke manier te lijf te gaan.

Onderstaande artikel is van Tubantia.

Kruidenhof-te-Mallum, naast de watermolen in Eibergen, werd vorig jaar voor het eerst geconfronteerd met nesten van de eikenprocessierups. Ze zaten behoorlijk hoog in de bomen en weghalen met een stofzuiger, zoals op veel plekken gebeurt, was geen optie, simpelweg omdat er geen hoogwerker op die plek kan komen. Dus veel meer dan een stukje tuin afzetten met rood-wit lint en een waarschuwingsbordje plaatsen voor de bezoekers konden de kruidentuiniers niet doen. Maar ze gingen wel meteen in overleg om de overlast aan te pakken.

Eitjes leggen
Bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze, de Kruidenhof wordt door de vrijwilligers geheel biologisch onderhouden. Dat betekent niet preventief spuiten, hoe biologisch het te gebruiken middel ook zou zijn. Een natuurlijke aanpak is noodzakelijk. Afgezien nog van het feit, dat ook de grote spuitwagens met bestrijdingsmiddel de hof niet in kunnen. Rest slechts de hulp van natuurlijke vijanden en hulpmiddelen. Zoals daar zijn kool- en pimpelmezen en wilde bloemen.

De conclusie was snel getrokken: wilde bloemen staan er al genoeg. Schermbloemigen, zoals wilde peen, trekken sluipwespen aan, net als gaasvliegen, sommige soorten van het lieveheersbeestje, kevers en roofwantsen, die de rupsenlarven of eitjes te lijf gaan. Maar vogels, de andere vijanden van de gevreesde rups, zouden er wel iets meer mogen zijn. Oplossing: bied ze extra behuizing aan. Zodat mezen en sommige mussensoorten, maar ook boomkruipers en boomklevers hun eitjes straks in een nestkastje leggen. En vervolgens op jacht gaan naar veel voedsel, waarbij de rupsen het hoofdgerecht kunnen vormen voor de jonge vogeltjes. Naar verluidt brengen de ouders ruim zestig rupsen per dag per jong vogeltje in het nest, waar gemiddeld acht tot tien jongen in zitten. Zelf eten ze er ook heel wat op.

Cees Hartgers, vrijwilliger van de Kruidenhof: "Onze tuin is een eldorado voor vogels en insecten. We willen bijdragen aan de bestrijding van ongedierte en daarom willen we meer vogels en ook meer diversiteit in de soorten. De nestkastjes die we hebben opgehangen hebben vlieggaten in verschillende groottes, geschikt voor verschillende soorten vogels."

Waarom nu al? Hartgers: "De vogels kunnen er schuilen en er vertrouwd mee raken, zodat ze er straks nesten in gaan bouwen."

Trots
De kastjes zijn gemaakt door cliënten van Estinea. Meerdere dagen per week zijn begeleiders van deze zorginstelling met cliënten actief in de tuin, waar ze onderhoud plegen of houtproducten maken voor de verkoop. In de naast het Muldershuis gelegen schuur heeft Estinea een werkplaats, waar ook dagelijks cliënten tuinattributen maken.

Lees hier meer...

Plaats een reactie

0 Reacties