Leegstaand gebouw

Mijn huis staat in Gelderland

Extra woningen, minder leegstand, duurzame buurten

0

Veel mensen zoeken naar een huis, ook in Gelderland. Tegelijk staan er gebouwen leeg. De provincie wil daarom woningzoekenden helpen. En minder leegstand maakt een gebied tot een prettigere plek om te wonen. Daarom koppelt de Provincie Gelderland met ‘Mijn huis staat in Gelderland’ woningzoekenden aan leegstaande gebouwen. Samen met de initiatiefnemers maken zij een plan en verbouwen ze de gebouwen naar woningen. “Zo zorgen we samen voor extra woningen, verminderen we leegstand en verduurzamen we buurten en wijken”, aldus de initiatiefnemers.

Mijn huis staat in Gelderland
De Provincie Gelderland maakt er er een challenge van: “Welk team van nieuwe buren maakt de meeste indruk met het ombouwen van een leegstaand gebouw tot een mooi thuis?” Aanmelden van leegstaande panden kan alleen nog voor 1 juli, maar vanaf de vanaf de zomer kunnen woningzoekenden zich melden. Hieronder doen de initiatiefnemers het traject voor de challenge in zes stappen uit de doeken.

Stap 1 Meld je leegstaande gebouwen aan

Januari tot en met juni 2020
Met gemeenten, woningcorporaties en eigenaren gaan we op zoek naar leegstaande gebouwen in Gelderland. Als er een geschikt gebouw is, vragen we aan de gemeente of daar mensen mogen wonen. We voeren ook alvast wat onderzoeken uit: hoeveel woningen kunnen hier gebouwd worden, wat is er nodig om het gebouw te verbouwen en wat gaat dit kosten? De resultaten zetten we in een gebouwenpaspoort. Per gebouw kun je daarin zien wat de verbouwing naar een woonlocatie inhoudt.

Stap 2: Op zoek naar toekomstige buren die samen willen bouwen

Juni 2020 tot en met december 2020
We gaan op zoek naar woningzoekenden die in groepsverband willen wonen. We zoeken bestaande woongroepen, woongroepen in oprichting en individuen die bij bestaande groepen willen aansluiten of zelf een groep willen vormen.

Stap 3: Verrijk je plan

Januari 2021 tot en met juni 2021
De woningzoekenden kiezen een van de geselecteerde gebouwen En maken op hoofdlijnen een plan. Hoe zien jullie droomwoningen eruit? Welke talenten hebben jullie in de groep en welke mis je nog? Dit plan pitchen jullie aan de gemeente en de eigenaar van het gebouw. Zij kiezen welke groep daar mag gaan wonen en maken afspraken over verhuur of verkoop van het gebouw.


Stap 4 Aan de slag!

Juli 2021 tot en met juni 2022
Samen met je nieuwe buren benoem je drie uitdagingen voor jullie gebouw en omgeving. Wil je bijvoorbeeld energieneutraal wonen, eenzame ouderen in jullie nieuwe wijk helpen of de teruglopende bijenpopulatie in jullie tuin een plekje geven? In ontwerpateliers ga je met experts aan de slag om oplossingen voor deze drie uitdagingen te bedenken. Heb jij samen met je buren het beste plan, dan word je beloond!

Stap 5 Realiseer je plan

Met jouw groep verbouw je het leegstaande pand om naar woningen en verbeter je de omgeving. Je schakelt zelf een aannemer in die jullie bij de verbouwing gaat begeleiden.

Stap 6 Wie is de winnaar

Als je meedoet, krijg je de kans om een leegstaand gebouw om te toveren tot jouw droomwoning. Hierbij word je bijgestaan door een procesbegeleider en experts. Toch kan er maar een groep de winnaar zijn. Dit is de groep die haar gebouw en omgeving het beste verandert in een aantrekkelijk gebied. De winnaars krijgen een prijs voor de groep en een prijs voor de buurt.

Voor informatie, klik hier.

Plaats een reactie

0 Reacties