Leegstand winkels
De kale etalages zorgen voor een somber beeld
Plattelandsvraagstukken 6 december 2019 6De winkels op het platteland lopen leeg. De laatste bakker, groenteboer en dorpssupermarkt sluit de deuren. In de wat grotere dorpen ontstaan in het centrum gaten alsof de tanden in een gebit eruit vallen. De kale etalages zorgen voor een somber beeld. Ontstaan dadelijk dode, kale dorpen? Het tij keren lijkt uiterst moeilijk, maar er zijn lichtpuntjes…..
Het virus van leegstand schuift op
De cijfers liegen er niet om. Over heel Nederland bezien staat één op de dertien winkelpanden leeg.
Buurtsupers sluiten
Tal van winkels in kleinere plaatsen hebben de deur moeten sluiten, waaronder vele honderden buurtsupers. In augustus nog ging de Dagwinkel in Meddo dicht en ook dorpssuper Klein Horstman in Lemele kon het niet langer volhouden.
Winkels worden woningen
Flinke verlagingen van de huurprijzen bieden geen soelaas. De woningnood is voor de leegstand een beetje de reddende engel. Iedereen staat te springen om een huis. Omvormen van winkels tot woningen is dan een optie die wordt toegepast.
Update: Zie hier een artikel van NOS over de leegstand in de steden.
6 Reacties
Tr tendam siemes
Ook in Brummen geld,akelig gezicht, ja ook hier is de woning nood groot,ik ben nu82 wat is er veel veranderd
Ina Warger
Ook in Lelystad sluiten steeds meer winkels. De huren van de panden zijn vaak te hoog.
Minder online kopen en de plaatselijke winkels steunen lijken me belangrijk
om de leegstand enigszins tegen te houden.
Jans Prikken
Mijn familie heeft van 1918 tot 2000 een bakkerij en kruideniers winkel in Ansen gehad. Wij waren blij dat we voor de euro gestopt zijn, 80 % van de bewoners is andere Nederlander (westerling )wij zijn niet meegegroeid in deze tyd, te weinig assortiment! !
Anjo ter Avest
Tip: Leerlingen van diverse scholen maken in het kader van kunsteducatie leuke schilderijen of andere kunstwerken om de lege etalages mee te vullen. Een leuke eyecatcher voor het winkelend publiek, kost weinig en het is een eervolle taak voor leerlingen van diverse opleidingen
yke kluin-meeuwsse
als dochter van een vader, die een ambachtelijke slagerij had, is mij met de paplepel ingegoten dat de boodschappen gekocht moesten worden bij de plaatselijke winkeliers. Ik ben nu bijna 80 en het leven is zeker veranderd. Er is bijna niet meer op te boksen tegen "de grote jongens", met alle gevolgen van dien.
Wim Nijkamp
de pandeigenaren en/of de gemeenten zouden iets minder op het geld uit moeten zijn en de huren verlagen (in ieder geval de eerste 5 jaar) dan heeft de sdtartende ondernemer meer kans om zich te vestigen.