Coverhelden van Toen

Kuier'n met... 11 oktober 2019 0

Van Jonge Leu en Oale Groond
In Beuningen, op het erf van Herman Finkers, wordt een poging gedaan de allereerste Naobercover na te maken. Die eerste cover was destijds niets meer of minder dan een promotiefoto uit Van Jonge Leu en Oale Groond, de succesvolle regiosoap van RTV Oost, waarin zowel Herman als Esther Pierweijer een rol speelden.

Esther Pierweijer (1977) is geboren in Enschede. Tegenwoordig woont ze in Hilversum. Ze is getrouwd met regisseur Diede In ’t Veld. Samen hebben ze twee kinderen, Quin (5) en Elya (4). Esther is mezzosopraan en zingt in opera’s en andere klassieke werken. Daarnaast coacht ze muzikaal talent, voornamelijk voor tv. Esther kreeg in Twente vooral bekendheid door haar rol van Lineke Bodé in de serie Van Jonge Leu en Oale Groond.

Herman Finkers (1954) komt uit Almelo. Als cabaretier maakte hij furore tussen 1979 en 2000. Daarna trok hij zich terug om pas in 2007 terug te keren met de voorstelling Na de pauze. In 2005 speelde hij één seizoen in Van Jonge Leu en Oalde Groond. Op het moment houdt hij zich bezig met het opvoeren van een gregoriaanse meezingmis: Missa in Mysterium (op 26 en 27 oktober in Achterveld en Zwolle, www.hermanfinkers.net) en met de film De Beentjes van Sint-Hildegard, die half februari in première gaat.

In Naober (herfst 2019) lees je het verhaal achter de foto en over hun tijd bij Van Jonge Leu en Oale Groond

Gregorius Halman
Zijn markante kop – zwierige snor, pretogen onder borstelige wenkbrauwen - sierde al eens de cover van Naober. Gregorius Halman (Gerry voor intimi) deed toen zijn uitzonderlijke verhaal uit de doeken: dat je een beetje gek moet zijn om een kasteel in je achtertuin te bouwen. De ontzagwekkende burcht van Blesdijke werd zijn levenswerk.

Zoals de Sagrada Familia, de wereldberoemde basiliek van Barcelona, al langer dan een eeuw in de steigers staat, zo zal ook het kasteel Olt Stoutenburght nooit écht voltooid zijn. Want: “Als het af is, is ook mijn leven klaar.” Dus nee, haast heeft Gerry Halman (72) zeker niet. Bovendien: “Deadlines zijn dodelijk voor de fantasie.”

Hoe gaat het nou met deze markante kasteelheer? Lees het in Naober (herfst 2019)

Clémence Ross
Een leven kan behoorlijk veranderen in 12 jaar tijd. Clémence Ross prijkte op een van de eerste covers van Naober in 2008. De buren die haar toentertijd inwijdden in de naoberschap heeft ze vaarwel gezegd. Na het overlijden van haar man is de boerderij in Breedenbroek verkocht. Haar passie om met elkaar ergens voor te gaan is ze echter niet kwijt.

Lees het hele verhaal in Naober (herfst 2019).

Bennie Jolink
Toen Bennie Jolink in februari 2011 de cover van Naober sierde, stond hij nog vaak op het podium. Sindsdien is hij erg ziek geweest, gestopt en weer opgestaan. Als kunstenaar, schrijver en rock-muzikant. Hij stopt nooit. Volgend jaar, op Hemelvaartsdag, is er weer een concert.

73 jaar is de frontman van Normaal, de band die de boerenrock, de trots op de Achterhoek en de streektaal tot iets groots verhief. Lichamelijk niet meer de sterkste, geestelijk echter nog zo spits als een kerktoren. In zijn atelier, omringd door gitaren, kunst, tekeningen en van alles en nog wat, praat hij over zijn martelgang, de politiek, het platteland, boeren, gebrek aan erkenning en over Vincent van Gogh. Daar vindt hij zichzelf op lijken. “Wat een gedreven kunstenaar. Alles voor het heilige moeten: kunst maken en niks verdienen. Zoiets gaat gepaard met pijn. Hij heeft zich het schompes gewerkt. Je kunt van alles van me zeggen, maar niet dat ik lui ben. Van Vincent van Gogh vonden ze dat hij gek was. Ik ben zelf ook een beetje gek. ‘Een aparten’ zeggen ze hier in Hummelo.”

Lees het hele verhaal in Naober (herfst 2019)

Plaats een reactie

0 Reacties